Bosanski Njemacki Engleski
PRIJAVA | REGISTRACIJA
Pružite podršku Udruženju „Plemenito srce“
Pretraga

Misija

Novoosnovano Omladnisko Udruženje „Plemenito srce“ iz Vogošće bavi se pomaganjem socijalno ugroženoj djeci i omladini.

Osnovni ciljevi, zadaci i djelatnosti Udruženja su:

  • Poštivanje prava čovjeka zagarantovanih međunarodnim sporazumima;
  • Pomaganje materijalno ugroženim populacijama;
  • Ostvarivanje pomoći djeci i omladini sa teškom socijalnom situacijom u stvaranju uslova za svrhovit, cjelovit i samostalan život u društvu ;
  • Organizovanje humanitarnih akcija različite namjene, kao i drugih aktivnosti i poslova značajnih za Udruženje i njegove korisnike.
  • Prikupljanje materijalno – finansijskih sredstava, kao i drugih sredstava za realizaciju projekata;
  • Afirmacija moralnih, naučnih, kulturnih, sportskih i intelektualnih vrijednosti djece i omladine;


Populacija stanovništva u općini Vogošća je veoma raznolikog  socijalnog  statusa, u kojoj preovladava populacija pretežno lošeg socijalno-materijalnog statusa.

U osnovnim školama na općini Vogošća, kao i u Srednjoškolskom centru, veliki broj učenika je u veoma lošem socijalnom stanju.

Veliki broj učenika su raseljena i izbjegla lica iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, a načešće su to porodice iz Istočne Bosne ( Srebrenica, Žepa, Višegrad, Foča), koje su u toku rata morale da napuste svoj dom, te sticajem životnih okolnosti nikada nisu stekli uvjete za povrat na svoja ognjišta.

Mnogi od njih su pretrpjeli strašne ratne traume, a njihove porodice su u veoma teškoj socijalnoj situaciji.

Materijalno stanje tih porodica i njihove djece je veoma teško jer je danas u vrijeme recesije skoro pa nemoguće doći do zaposlenja.

Istraživanja koje je provelo Omladinsko Udruženje „Plemento srce“ u saradnji sa Centrom za socijalni rad i zaštitu Vogošća, došlo je do zastrašujućih podataka.

Prema ovom istraživanju u 198 porodica ni jedan roditelj nije u radnom odnosu, a većina njih nema ni vlastiti dom, što direktno utječe na djecu školskog uzrasta.

Njihovi roditelji nisu u mogućnosti da im obezbijede osnovne uslove za normalno školovanje, što uključujie školsku užinu i školski pribor.

Omladinsko Udruženje „Plemenito srce“ je pokrenulo akciju prikupljanja sredstava za školske užine, kao i prikupljanje školskog pribora za učenike, kako bi im omogućilo normalno školovanje.

Godišnja užina za jednog učenika košta 207 KM, a mjesečni iznos iste iznosi 23 KM za jednog učenika.

Školski pribor za jednog učenika godišnje iznosi blizu 180 KM.

Cilj ovog projekta jeste da se omogući što većem broju učenika normalno školovanje koje im je zagarantovano UNICEF- ovom konvencijom o pravima djeteta.

Dugoročni cilj ovog projekta je jačanje dječijih sposobnosti i vještina neophodnih za zdrav rast i razvoj.

Solution Graphics